Jul 23, 2010

1) Gulai Ikan

GULAI IKAN ( apa2 ikan pun boleyy )

BAHAN2
a)1 peket rempah kari ikan ( yg kecik or standard size tu la )
b)4 ulas bawang merah ( dicincang / ditumbuk halus )
c)3 ulas bawang putih ( dicincang / ditumbuk halus )
d)Seketul asam jawa ( besaq ibu jari gitu la , amek ayaq saja ) , asam keping pun boley..
e)Santan ( lebih kurang 1 kotak kecik santan tu la )
f)Garam
g)Gula
h)Ikan ( apa2 ikan pun boleyy )

BAHAN2 UNTUK DITUMIS
a) 2 ulas bawang merah dihiris
b) 2 ulas bawang putih dihiris
c) daun kari + herba campur ( kalau ada laa )

CARA2
1) Bancuh rempah kari dengan ayaq panas.
2) Masukkan bawang yg ditumbuk/dicincang , ayaq asam jawa , santan(1/2 saja dulu) dan garam lebih kurang 2 sudu kecik bersama kari.
3) Panaskan periuk , masukkan minyak , dan bahan2 untuk ditumis.
4) Kacau hingga garing
5) Masukkan rempah yg dibancuh dan kacau sehingga 'naik minyak' ( ala yg mcm ritu ni la)
6) Masukkan lagi (1/2 santan) dibancuh dgn ayaq.
7) Biarkan mendidih , masukkan ikan dan lain2 ( kacang bendi , terung , tomato kalau nak la)
8) Rasa sikit kuah tu.. kalau x rasa garam tambah garam.. kalau masin bubuh la gula.. x pun tambah asam..

Siap!!!




No comments: