Jul 23, 2010

2) Pajeri Nenas/Terung

PAJERI ( nenas boleyy terung pun boleyy )
BAHAN2
a) 1 bungkus rempah kari daging
b)4 ulas bawang merah ( dicincang / ditumbuk halus )
c)3 ulas bawang putih ( dicincang / ditumbuk halus )
d) halia sebesaq ibu jari ( ditumbuk / dicincang halus )
e) Santan lebih kurang sekotak
f) Kulit kayu manis 2 3 keping kecik
g) bunga lawang
h) kerisik - (kelapa digoreng , ditumbuk/dikisar)
i) Nenas / Terung
j) Gula ( byk ckit pada gulai )
k) Garam

BAHAN2 UNTUK DITUMIS
a) 2 ulas bawang merah dihiris
b) 2 ulas bawang putih dihiris
c) halia sikit potong
d) bunga lawang

CARA2
1) Bancuh rempah kari dengan ayaq panas.
2) Masukkan bawang, halia , kerisik ( dalam 4 sudu besaq ) , garam , kulit kayu manis , bunga lawang sikit dan santan (1/2)
3) Panaskan minyak dlm 2 sudu besaq.
4) tumiskan bahan tumis hingga kuning. Masukkan rempah yg dibancuh tadi.
5) Kacau hingga pecah minyak , masukkan santan (1/2) , tambah ayaq secukupnya.
6) Biaq mendidih , masukkan nenas/ terung.
7) Masuk bahan perasa. Garam , gula suma tu la..
8) biaq mendidih..


SIAP!!!!

3 comments:

Un Phat Lee said...

ni kire ko dah masak lah ni? NICE. XD
nnt ak refer page ni balik ble kt us nnt. B)

Anonymous said...

salah,
pernah try pajeri mangga?
guna mangga muda.

mantap beb!!
haha~

wr0ngsalah said...

Phatlee- sila2.. amek ja.. :D

ami - x penah lagi.. utara mempelam wat kerabu ja yg best.. haa leh la try nanti :DD